C64 - DTV2 met IEC, toetsenbord en joysticks

Introductie

A hacked C64 DTV-2 with diskdrive and keyboard. Dit artikel gaat over het hacken (aanpassen) van een C64 DTV-2 (PAL versie). Het volgende wordt toegevoegd: IEC (disk drive), toetsenbord, externe voeding en twee joysticks. De C64 DTV-2 wordt aangesloten op klein kastje met alle connectoren.

Deze uitbreiding is niet simpel maar kan worden gedaan met een aantal basis gereedschappen:

- Mini boormachine zoals een Dremel.
- Boortjes en freesjes.
- Een aantal naald vijlen.
- Schroevendraaiers, tangen, baby zaagje e.d.
- Soldeerbout voor elektronica (bijv. Weller WECP-20)
- Universeel meter met V, A, Ohm, "piep"

De onderdelen.

Je hebt ook een aantal onderdelen nodig:

- 2 x DB9 connectors (mannetje) (Joystick)
- 1 x DIN 5 pol. connector (vrouwtje) (Keyboard)
- 1 x DIN 6 pol. connector (vrouwtje) (IEC serieel)
- 1 x Spanningsconnector (vrouwtje) 2,1 mm
- 1 x schakelaar 'maak'
- 1 x experimenteer print (90 x 60 mm)
- 1 x Spanning regelaar 5 VDC (positief)
- 1 x470 uF condensator
- 2 x 100 nF condensator
- 1 x gelijkrichterbrug 1 fase 1A
- 1 x Plastic behuizing 112 x 62 x 32 mm
- Een aantal boutjes en moertjes.
- Veel draad (flat-cable)

Allereerst heb je de connectors nodig. Ik heb daarvoor een oude (niet Commodore) PC gesloopt. Ik heb de connectors uit de print gezaagd en daarna tussen de pennen de print doorgezaagd. De stukjes overgebleven print heb ik er daarna af gesoldeerd. Maar je kan de nodige connectors ook kopen in een plaatselijke elektronica winkel.

Voor dat je gaten begint te maken in de plastic behuizing moet je controleren of er genoeg ruimte is voor alle extra's, ook als de behuizing is gesloten. Als je de uitbreiding los neembaar wilt maken dan heb je nog connector nodig met ten minste 17 draden. Deze zet je dan aan de flat-cable die uit de DTV komt.

Het schema.

Schematic of the hacked C64 DTV-2. Dit is het schema wat ik in mijn DTV heb gebruikt.

In de linker bovenhoek kan je de 5 VDC voeding zien. De spanning wordt als het nodig is gelijk gericht door de gelijkrichter brug. Daarna zal de condensator (470uF) er een rimpelvrije gelijkspanning van maken. Vervolgens zal de 7805 spanningsregelaar de spanning wijzigen in exact 5 VDC. De twee condensatoren (100nF) filteren eventuele storingen weg.

Onder de voeding is de toetsenbord connector getekend. Je kan kiezen om slechts een connector te gebruiken (oud of PS/2). Het toetsenbord wordt gevoed met 5 VDC en GND. Het clock en data signaal van het toetsenbord is verbonden met de DTV2 unit.

In de linker onderhoek zie je de seriële IEC connector. Van deze aansluiting zijn de volgende signalen aangeloten op de DTV2 unit: GND, data, atn en clock. Een extra schakelaar is verbonden met de seriële IEC aansluiting die de mogelijk geeft om de diskdrive te resetten zonder de DTV2 te hoeven resetten.

In het midden van het plaatje zijn de beide joystick connectors getekend. Beide aansluitingen zijn voorzien van 5 VDC and GND om het mogelijk te maken om Auto-fire te gebruiken. De joystick signalen zijn ook verbonden met de DTV2 unit.

Al de aansluitingen die naar de DTV2 unit gaan zijn aangegeven in de printplaat foto's.

Ik heb gebruik gemaakt van een stukje experimenteer print om alle connectors en electronica te monteren. Aan de onderzijde heb ik alle verbindingen gemaakt tussen de connectors en de DTV unit. Ik heb gebruik gemaakt van print gemonteerd connectors omdat ik wilde dat mijn uitbreidingskasje er netjes uitzag zonder allerlei boutjes en moertjes. Maar je kan ook andere connectors gebruiken zoals paneel montage. Dit is waarschijnlijk wat makkelijker met de montage.

Het printplaatje.

The PCB of the C64 DTV-2 expanderbox. Op de foto kan je het uitbreidingskastje zien wat ik heb gebruikt om de DTV2 aan te passen. Ik heb alle connectors gemonteerd op het stukje experimenteerprint. Op de meest links hoek van de print zie je de spanningsconnector. Via deze aansluiting wordt de hele DTV van spanning voorzien en tevens ook het toetsenbord. Daarboven zie je de PS/2 toetsenbord connector (metaal) en daarboven het oudere model toetsenbord connector. (plastic) Je hebt geen twee toetsenbord connectors nodig maar ik wilde experimenteren met diverse toetsenborden. De bovenste connectors op de print is de IEC seriële aansluiting van de diskdrive of de printer. Aan de rechterkant van het printje zitten de twee joystick connectors.

De elektronica onderdelen zijn: Een bruggelijkrichter, drie condensatoren en een spanning regelaar. Deze onderdelen vormen een simpele 5 VDC als voeding voor de DTV en het toetsenbord. Op de foto zie je nog een enkele diode die verkeerd aansluiten van de voedingsspanning voorkomt. In de definitieve versie (zie foto hier onder) heb ik de enkele diode vervangen door een brug gelijkrichter (met 4 diodes in een component). Hiermee mag je de spanning verkeerd aansluiten zonder dat het de DTV kan beschadigen. Met deze versie is het ook mogelijk de DTV te voeden met wisselspanning. De voedingsspanning mag ongeveer 9 tot 15 volts zijn DC of AC.

Neem de tijd voor het maken van de gaten en het soldeer werk. Het is gemakkelijk om het te verzieken. Als je de foto goed bekijkt dan kan je zien dat ik de rechterkant van het uitbreidingskastje met mijn soldeer bout heb geraakt en een deel van het plastic heb gesmolten.

Het uitbreiding kastje.

The C64 DTV-2 expanderbox. Op de foto kan je het uitbreidingskastje zien met de gemonteerde print en de met de print verbonden flat-cable. De druk-schakelaar is verbonden aan de RESET van de seriële IEC bus en geeft je de mogelijkheid om de diskdrive te resetten zonder dat je de DTV moet resetten. Aan de linkerkant heb ik een kleine inkeping gemaakt. Dit geeft de flat-cable net genoeg ruimte om het kastje binnen te komen. Maak dit wat krap, dit voorkomt dat de flat-cable uit het kastje kan worden getrokken.

Open maken van de DTV.

Opening the C64 DTV-2. Maak nu je DTV unit open. Het is dicht geschroefd met vier schroeven vanaf de onderkant. En haal de print eruit. De print is vast geschroefd met zes schroeven. Het is misschien nodig op de rubber schakelaars te verwijderen. Je kan er voorzichtig aan trekken en ze ploppen er af.

De printplaat (onderkant).

Bottom view of the PCB of the C64 DTV-2. De aansluitingen zijn aangegeven op de foto.

De TPx nummers staan op de onderkant van de DTV print. De Rxx nummers staan aan de bovenkant van de DTV print.

De printplaat (bovenkant).

Top view of the PCB of the C64 DTV-2. De aansluitingen hieronder zijn aangegeven in de foto. De TPx nummers staan op de onderkant van de DTV print. De Rxx nummers staan aan de bovenkant van de DTV print. (Bovenkant is waar de chips zitten) De gele stippen geven de plek aan voor de extra aansluitingen.

De joystick van de DTV is: JOYA

JOYA UP = Joystick Poort 2 Omhoog
JOYA DN = Joystick Poort 2 Omlaag
JOYA LT = Joystick Poort 2 Links
JOYA RT = Joystick Poort 2 Rechts
JOYA FE = Joystick Poort 2 Vuur

JOYB UP = Joystick Poort 2 Omhoog
JOYB DN = Joystick Poort 1 Omlaag
JOYB LT = Joystick Poort 1 Links
JOYB RT = Joystick Poort 1 Rechts
JOYB FE = Joystick Poort 1 Vuur

IEC ATN = Diskdrive IEC ATN (TP1 - Het gat net rechts naast R13)
IEC CLK = Diskdrive IEC CLOCK (TP8 - Het gat net onder de linkerkant van R35)
IEC DTA = Diskdrive IEC DATA (TP9 - Het gat net onder de linkerkant van R47)

KEYB DTA = Toetsenbord DATA (TP4 - Het gat net boven R4)
KEYB CLK = Toetsenbord CLOCK (TP3 - Het gat net boven R3)

+ 5VDC is verbonden met de + van de batterijen houder.
GND is verbonden met de - van de batterijen houder.

Aansluiten van alle draden in de DTV.

Connecting the wires inside the C64 DTV-2. Op de foto kan je de DTV2 unit zien met de extra draden. De draden gaan naar het uitbreidingskastje. Haal de DTV uit elkaar zodat je de batterij houder kan aanpassen. Ik heb ik een rechthoekige opening gemaakt in de bodem van het batterijen vak. Ook heb ik gedeelte verwijderd uit de batterijvak deksel. Deze openingen moeten net iets groter zijn dan de flat-cable. De aangesloten draden zijn voor 5 VDC, GND, 10 signalen voor de twee 2 joysticks, toetsenbord clock en data, seriële IEC: ATN, data, en clock.

Als je gebruik maakt van flat-cable dan kan je de kern van de draden in de kleine gaten stoppen waarmee de printsporen van de bovenkant van de print met de onderkant van de print zitten verbonden. Je zal soms een beetje lijmresten moeten verwijderen om bij de soldeer elandjes te kunnen komen. Sommige soldeereilandjes zijn bedekt met een beschermende groene laag. Haal deze groenlaag voorzichtig weg met een mes, maar beschadig niet de koperbaan hieronder.

Gebruik voor het solderen een kleine soldeerpunt en wee heel voorzichtig. Toen ik de draad van de IEC clock op de print wilde solderen, raakte per ongeluk de kleine SMD weerstand ernaast los. Ik ben 10 minuten bezig geweest op de weerstand weer te vinden en hem terug te zetten op de print.

Testen van de DTV.

Testing the C64 DTV-2. Controleer na alle aanpassingen nogmaals je werk om er zeker van te zijn dat alles in orde is.

Nu het grote moment, alles aansluiten. Zet eerst je DTV aan. In het vervolg moet je niet meer de DTV uitschakelen met zijn eigen aan / uit schakelaar maar met de voeding van het uitbreidingskastje. De DTV raakt een beetje in de war als je hem uit en aan zet als de voedingsspanning nog aanstaat.

Zet de diskdrive aan. De DTV zal nu gewoon opstarten alsof er niets is veranderd.

Nadat de DTV volledig is opgestart druk op dan de 'CTRL' van je toetsenbord. Reset de DTV en houdt de 'CTRL' toets ingedrukt. Wanner je het blauwe opstart scherm van de C64 ziet kan je de 'CTRL' toets los laten. Om sneller naar BASIC te kunnen hou je de 'CTRL' toets ingedrukt tijden het aanzetten of tijdens een RESET.

Doe een diskette in je diskdrive en laadt de directory met:

LOAD''$'',8 [ENTER]

LIST [ENTER]

Als je nu een directory te zien krijgt dan werkt je diskdrive.

En nu kan je al die fantastische spellen spelen...
Bijgewerkt: 2019-05-11 13:17:03