C64 - DTV met IEC, toetsenbord en joysticks

Introductie

C64 DTV-1 (NTSC) Dit artikel gaat over het hacken (aanpassen) van een C64 DTV-1 (NTSC versie). Het volgende wordt toegevoegd: IEC (disk drive), toetsenbord en twee joysticks. De C64 DTV-1 wordt aangesloten op een 1571 disk drive.

Deze uitbreiding is niet simpel maar kan worden gedaan met een aantal basis gereedschappen:

- Mini boormachine zoals een Dremel.
- Boortjes en freesjes.
- Een aantal naald vijlen.
- Schroevendraaiers, tangen, baby zaagje e.d.
- Soldeerbout voor elektronica (bijv. Weller WECP-20)
- Universeel meter met V, A, Ohm, "piep"

De onderdelen.

Inside the C64 DTV-1 (NTSC). Je hebt ook een aantal onderdelen nodig:

- 2 x DB9 connector (mannetje) (Joystick)
- 1 x DIN 5 pol. connector (vrouwtje) (Keyboard)
- 1 x 34 pol. flat-cable connector (mannetje)
- 1 x 34 pol. flat-cable connector (vrouwtje)
- 1 x schakelaar "maak"
- 2 x experimenteer print (40 x 50 mm + 60 x 20 mm)
- 1 x CMOS 4066
- 2 x 10 kohm 1/4 watt weerstand
- 1 x 100 nF condensator
- Een aantal boutjes en moertjes.
- Veel draad (IDE kabel)

Allereerst heb je de connectors nodig. Ik heb daarvoor een oude PC gesloopt. Ik heb de connectors uit de print gezaagd en daarna tussen de pennen de print doorgezaagd. De stukjes overgebleven print heb ik er daarna af gesoldeerd. Maar je kan de nodige connectors ook kopen in een plaatselijke elektronica winkel.

Aanpassen van de diskdrive.

Modified Commodore 1571 disk drive. Voor dat je gaten begint te maken in de behuizing van de diskdrive moet je controleren of er genoeg ruimte is voor alle extra's ook als de behuizing is gesloten. Haal nu alle onderdelen uit de floppy (drive mechanisme, print, voeding), het is veel makkelijker om met een lege behuizing te werken. Ik heb zelf een 1571 gebruikt omdat die veel ruimte biedt maar ik denk dat elke IEC floppy zal werken. (1541, 1541II, 1570, 1581)

Diskdrive schema.

Schematic of the modified Commodore 1571 disk drive. Hier het schema wat ik binnen in mijn 1571 heb gebruikt om de connectors en de verbindingen naar de diskdrive te maken.

Aansluiten van de connectors.

Inside the modified Commodore 1571 disk drive. Na het inbouwen van alle connectors en de schakelaar (diskdrive reset) heb ik alle draden verbonden tussen de connectors. Ik heb de 34 pol. connector op een stukje experimenteer print gezet om het aansluiten en monteren makkelijker te maken. De volgende aansluitingen zijn gemaakt naar de print van de diskdrive:

+5VDC, GND, IEC-ATN, IEC-DATA, IEC-CLK.

Om uit te vinden waar je de draden op moet vast solderen kan je het beste op een schema van de diskdrive kijken. Maar als je geen schema hebt dan kan je het ook doen zoals ik het heb gedaan.

Vindt de GND en de +5VDC met je universeel meter. Bij een 1571 zijn het twee draden van de 4 pol. kabel die van de voeding komt. (de andere twee zijn GND en de +12VDC dus wees voorzichtig !!!)

Pak een originele C64 handleiding en zoek de connectors op. Neem je universeel meter en piep de IEC connector door naar de print. Bij een 1571 zijn het de feriet kernen vlak achter de IEC aansluiting.

Om de diskdrive RESET schakelaar aan te sluiten kan je het beste op de website van Ray Carlsen kijken.

Toetsenbord schema.

Schematic of the hacked keyboard for the C64 DTV-1 (NTSC). Nadat het aanpassen van de disk drive heb ik het toetsenbord aangepast. Het probleem met de DTV1 is dat op een na alle aansluitingen voor beide joysticks op de print aanwezig zijn behalve de JOYB UP. Om dit probleem op te lossen heb ik het toetsenbord aangepast. Bij de DTV (en ook bij de echte C64) is de UP verbonden met de toets "1". Ik heb de reserve draad in de toetsenbord kabel gebruikt om het JOY UP signaal naar het toetsenbord te sturen. Je moet wel controleren of deze draad inderdaad reserve is en nergens aan zit verbonden.

Het toetsenbord moet een AT toetsenbord zijn. En niet eens alle AT toetsenborden werken. Jammer genoeg werkte geen van mijn Commodore AT toetsenborden, ik heb toen Mitsumi toetsenbord gebruikt.

Aanpassen van het toetsenbord.

Hacking the keyboard for the C64 DTV-1 (NTSC). Op de foto kan je het experimenteer printje zien (rechts). M.b.v. dit printje kan je beide joysticks gebruiken met de DTV.

Printplaatje voor het toetsenbord.

PCB of the hacked keyboard for the C64 DTV-1 (NTSC). In het plaatje kan je zien hoe de verbindingen zijn gemaakt op het experimenteer printje. In het blauw de draden die naar de toetsenbord print gaan (GND, JOY, +5VDC) en de twee draden die aan de '1' toets vast zitten. In het zwart de componenten en de verbindingen aan de bovenkant van het experimenteer printje. In het rood de verbindingen aan de onderzijde van het experimenteer printje. (Alsof je door het printje heen kan kijken).

Uitleg werking aanpassing van toetsenbord.

Explanation of the hacked keyboard for the C64 DTV-1 (NTSC). Om de '1' toets op het toetsenbord in te kunnen drukken moeten er een aantal problemen worden opgelost. Allereerst kan je de UP schakelaar van de joystick niet rechtstreeks verbinden aan de '1' toets omdat de toetsen van het toetsenbord in een matrix zijn opgenomen. Een kant van de UP schakelaar is verbonden met de GND. Als je dan de joystick naar boven beweegt zal een deel van de matrix aan de GND worden verbonden en zal de uitlezing van de matrix in de war raken.. We hebben een zogenaamde potentiaal vrije schakelaar nodig, wat betekend dat de schakelaar niet verbonden mag zijn met de 5VDC of de GND. Ik heb een 4066 IC gebruikt waarin 4 van deze schakelaar zijn ingebouwd. Maar er is nog een probleem. De schakelaars van de 4066 openen als je op de stuur ingang een '1' aanbied oftewel dat je de stuuringang aan de 5VDC verbindt. En een '0' om de schakelaar te openen (GND). Dat is nu precies het tegenover gestelde van de joystick schakelaar (schakelaar ingedrukt = '0'). Om dit op te lossen heb ik een inverter gemaakt met een van de 4066 schakelaars en een weerstand. De 'inverter' maakt simpel gezegd van een '0' een '1' en van een '1' een '0'.

In totaal heb ik slechts een paar elektronica onderdelen gebruikt. Het IC type 4066 heeft vier potentiaal vrije schakelaars in zich (er zijn maar twee schakelaars gebruikt bij deze toepassing) . Een condensator (100nF) is gebruikt om eventuele storing weg te filters die het IC zou kunnen beïnvloeden. En twee weerstanden om de ingangen van de 4066 te beïnvloeden. Alles is gemonteerd op een klein experimenteer printje. Als ik het heb over naar '1' trekken dan betekend dat de spanning 5VDC is en naar '0' trekken betekend dat de spanning op GND niveau is.

UP schakelaar niet ingedrukt:

Dit is het bovenste gedeelte van het schema. Wanneer de UP schakelaar niet is ingedrukt (schakelaar is open) dan is de ingang van de eerste 4066 schakelaar naar '1' getrokken via de weestand. Dit heeft als gevolg dat de eerste 4066 schakelaar zal sluiten. Wanneer de eerste schakelaar van de 4066 is gesloten zal de ingang van de tweede schakelaar van de 4066 naar '0' worden getrokken. Dit heeft tot gevolg dat de tweede schakelaar van de 4066 is geopend. Conclusie wanneer je niet op de UP schakelaar van de joystick drukt zal ook niet de '1' toets van het toetsenbord worden ingedrukt.

UP schakelaar wel ingedrukt:

Dit is het onderste gedeelte van het schema. Wanneer de UP schakelaar wel is ingedrukt (schakelaar is gesloten) dan is de ingang van de eerste 4066 schakelaar naar '0' getrokken via de schakelaar. Dit heeft als gevolg dat de eerste 4066 schakelaar zal openen. Wanneer de eerste schakelaar van de 4066 is geopend zal de ingang van de tweede schakelaar van de 4066 naar '1' worden getrokken. Dit heeft tot gevolg dat de tweede schakelaar van de 4066 is gesloten. Conclusie wanneer je wel op de UP schakelaar van de joystick drukt zal ook de '1' toets van het toetsenbord worden ingedrukt.

DTV openmaken.

Opening the C64 DTV-1. Maak je DTV unit open. Het is dicht geschroefd met vier schroeven vanaf de onderkant.

Haal de print eruit. De print is vast geschroefd met zes schroeven. Het is misschien nodig om de rubber schakelaars te verwijderen. Je kan er voorzichtig aan trekken en ze ploppen er af.

Aanpassen van het batterij compartiment.

hacking the battery compartment of the C64 DTV-1. Haal de DTV uit elkaar zodat je de batterij houder kan aanpassen. Ik heb de scheidingen voor de batterijen verwijderd. Tevens heb ik een rechthoekige opening gemaakt in de bodem van het batterijen vak. Ook heb ik gedeelte verwijderd uit de batterijvak deksel. Deze openingen moeten net iets groter zijn dan de flat-cable.

De printplaat (onderkant).

Bottom view of the PCB of the C64 DTV-1 (NTSC). De aansluitingen zijn aangegeven op de foto.

De TPx nummers staan op de onderkant van de DTV print. De Rxx nummers staan aan de bovenkant van de DTV print.

De printplaat (bovenkant).

Top view of the PCB of the C64 DTV-1 (NTSC).

Opmerkingen:

De aansluiting voor JOYB UP is niet aanwezig.

De joystick van de DTV is: JOYA

De twee gele en de witte draad zijn origineel maar niet in alle DTV's aanwezig.

JOYA UP = Joystick Poort 2 Omhoog
JOYA DN = Joystick Poort 2 Omlaag
JOYA LT = Joystick Poort 2 Links
JOYA RT = Joystick Poort 2 Rechts
JOYA FE = Joystick Poort 2 Vuur

JOYB DN = Joystick Poort 1 Omlaag
JOYB LT = Joystick Poort 1 Links
JOYB RT = Joystick Poort 1 Rechts
JOYB FE = Joystick Poort 1 Vuur

IEC ATN = Diskdrive IEC ATN
IEC CLK = Diskdrive IEC CLOCK
IEC DTA = Diskdrive IEC DATA

KEYB DTA = Toetsenbord DATA
KEYB CLK = Toetsenbord CLOCK

RESET = RESET de DTV (Verbinden met de GND om te resetten)

+ 5VDC is verbonden met de + van de batterijen houder.
GND is verbonden met de - van de batterijen houder.

Het schema in de DTV.

Schematic of the C64 DTV-1. Hier het schema wat ik in mijn DTV heb gebruikt.

Aansluiten van alle draden in de DTV.

Connecting the wires inside the C64 DTV-1. Nadat alle draden zijn aangesloten moet er het ongeveer zo uitzien.

Opmerking:

Ik heb niet alle ongebruikte draden afgeknipt. Ze zijn misschien nog bruikbaar voor een andere aanpassing. Maar om het er beter er uit te laten zien kan je de overbodige draden afknippen.

Controleer na alle aanpassingen nogmaals je werk om er zeker van te zijn dat alles in orde is.

Testen van de DTV.

Testing the C64 DTV-1. Nu het grote moment, alles aansluiten.

Zet eerst je DTV aan. In het vervolg moet je niet meer de DTV uitschakelen met zijn eigen aan / uit schakelaar maar met de aan / uit schakelaar ban de diskdrive. De DTV raakt een beetje in de war als je hem uit en aan zet als de diskdrive nog aanstaat.

Zet de diskdrive aan. De DTV zal nu gewoon opstarten alsof er niets is veranderd.
Nadat de DTV volledig is opgestart druk op dan de 'k' van je toetsenbord. Reset de DTV en houdt de 'k' toets ingedrukt. Wanner je het blauwe opstart scherm van de C64 ziet met onder READY een 'K' kan je de 'k' toets los laten. Soms werkt het toetsenbord niet helemaal lekker. Toets een paar willekeurige toetsen en dan zal meestal het toetsenbord volledig werken. Om sneller naar BASIC te kunnen houdt de 'k' toets ingedrukt tijden het aanzetten of tijdens een RESET.

Het spelen van de spellen.

Loading a game on the C64 DTV-1. Doe een diskette in je diskdrive en laadt de directory met:

LOAD ''$'',8 [ENTER]

LIST [ENTER]

Als je nu een directory te zien krijgt dan werkt je diskdrive.

En nu kan je al die fantastische spellen spelen...
Bijgewerkt: 2019-05-11 13:15:37